My 44th page Overconsumption: The Hidden Environmental Issue You Can Help Solve

 


Understanding how overconsumption impacts the health of our Planet

by Meaghan Weeden ● April 08, 2025 ● 3 min read


Overconsumption Impacts


In a world increasingly shaped by what and how we consume, the idea of consumption has taken on a new meaning. No longer limited to its economic roots, the idea of consumption has evolved to reflect how people live, signal identity, and express values from the status driven splurges of "conspicuous consumption” to the ethics-based choices of “critical consumerism.” As digital culture fragments attention and encourages bite-sized, algorithm-driven choices, movements like "de-influencing" and "underconsumptioncore" are pushing back, challenging the pressure to buy more and urging us to buy better.


According to the UN Environment Programme's Global Resources Outlook report, global natural resource consumption is forecast to increase 60% by 2060, compared with 2020 levels. This increasing demand is attributed to urbanization, industrialization, and population growth, and it’s having profound consequences—including biodiversity loss, water stress, climate change, and air pollution. Some of the resources that are in high demand include: food crops, wood for energy, fossil fuels, metals, minerals, and water.  


An important distinction is that high-income countries use 6 times more materials per capita than low-income countries. In a recent Princeton University study that examined the impact of 24 high-income nations (including the United States, Germany, France, Japan, and China) on 7,593 forest-dependent species, they found that these countries caused 15 times more biodiversity loss in low-income countries, than in their own. "By importing food and timber, these developed nations are essentially exporting extinction," said David Wilcove, co-author of the study and Professor of Ecology, Evolutionary Biology, and Public Affairs. "Global trade spreads out the environmental impacts of human consumption, in this case prompting the more developed nations to get their food from poorer, more biodiverse nations in the tropics, resulting in the loss of more species."



Como o consumo excessivo afeta a saúde do nosso planeta

Os impactos do consumo excessivo


Num mundo cada vez mais moldado pelo que e como consumimos, a ideia de consumo ganhou um novo significado. Não mais limitada às suas raízes econômicas, a ideia de consumo evoluiu para refletir como as pessoas vivem, sinalizam identidade e expressam valores desde os estilhaços impulsionados pelo status do "consumo conspícuo" até as escolhas baseadas na ética do "consumismo crítico". À medida que a cultura digital fragmenta a atenção e incentiva escolhas baseadas em algoritmos, movimentos como "desinfluenciar" e "subconsumo" estão a recuar, desafiando a pressão para comprar mais e incentivando-nos a comprar melhor.

De acordo com o relatório Global Resources Outlook do Programa das Nações Unidas para o Ambiente, prevê-se que o consumo global de recursos naturais aumente 60% até 2060, em comparação com os níveis de 2020. Essa procura crescente é atribuída à urbanização, industrialização e crescimento populacional, e está a ter consequências profundas – incluindo perda de biodiversidade, stress hídrico, mudanças climáticas e poluição do ar. Alguns dos recursos que estão em alta de procura incluem: culturas alimentares, madeira para energia, combustíveis fósseis, metais, minerais e água.  

Uma distinção importante é que os países de altos rendimentos usam 6 vezes mais materiais per capita do que os países de baixos rendimentos. Um estudo recente da Universidade de Princeton, que examinou o impacto de 24 nações mais desenvolvidas (incluindo Estados Unidos, Alemanha, França, Japão e China) em 7.593 espécies dependentes da floresta, revela que esses países causaram 15 vezes mais perda de biodiversidade em nações mais pobres do que no seu. "Ao importar alimentos e madeira, essas nações desenvolvidas estão essencialmente exportando a extinção", disse David Wilcove, coautor do estudo e professor de Ecologia, Biologia Evolutiva e Assuntos Públicos. "O comércio global espalha os impactos ambientais do consumo humano, neste caso levando as nações mais desenvolvidas a obter seus alimentos de nações mais pobres e biodiversas nos trópicos, resultando na perda de mais espécies."


Leia mais nos seguintes links,

Fontes/Links:

https://onetreeplanted.org/blogs/stories/overconsumption

https://onetreeplanted.org/blogs/stories/how-to-reduce-waste

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